Angelika (Angelica archangelica)

Angelika
Lat: Angelica archangelica
Ang: Garden angelica

Rastlina je znana kot ogrevalno in krepčilno zelišče, ki blagodejno vpliva na dihala in prebavne motnje. Znana je tudi uporaba, kot blažilo pri znakih revme in artritisa.

Splošni opis:

Poznamo več vrst angelike. Pri nas v naravi raste zdravilsko slabotnejša navadna angelika (Angelica officinalis), arhangelika (Angelica Archangelica) pa je vrtna rastlina in ima več zdravilnih učinkov. Na Vzhodu je ena najbolj cenjenih krepčilnih zelišč dang gui, bolj znana kot Angelica sinensis. Na splošno, je angelika znana kot ogrevalno in krepčilno zelišče, ki poživi prekrvavitev in pospeši izkašljevanje ter s tem blaži bronhitis in oslabelost dihal.

Izvlečki iz angelike vsebujejo grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov v želodcu in iz trebušne slinavke in s tem odpravi prebavne motnje, ki jih povzroča primanjkljaj prebavnih sokov. Kot protikrčno in protimikrobno sredstvo zavrejo tudi nastanek vetrov in odpravijo občutek napihnjenosti.

Alkoholni izlužki in eterična olja korenike arhangelike blažijo znake revme in artritisa ter povzročajo znojenje pri prehladu in gripi. Korenika A. Sinensis je znano sredstvo proti slabokrvnosti, blaži tudi menstrualne krče, čisti jetra in pomaga pri zaprtju, zlasti pri starejših ljudeh.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …