Hemoroidi

Hemoroidi so posledica razširjenja ven ali njihovega vnetja v predelu zadnjika in rektuma. Podobni so krčnim žilam. Hemoroidi so lahko, glede na to kje se nahajajo, zunanji ali notranji. Lahko so tudi mešani, torej zunaji-notranji. Notranji hemoroidi ležijo v notranosti telesa ob mišici zapiralki ali pa tudi višje. Zunanji hemoroidi pa ležijo na zunanji strani analne odprtine in so vidni s prostim očesom. Lahko pa se zgodi, da notranji hemoroidi visijo iz zadnjika, taki hemoroidi so zdrknjeni hemoroidi.

Nastanek hemoroidov je pogosto povezan z načinom prehranjevanja in življenskim slogom. Pogost vzrok za hemoroide je napenjanje pri odvajanju zaradi trdega blata. Nepravilna prehrana, ki vsebuje preveč prečiščenih živil in hkrati premalo vlaknin, povzroča trdo blato.

Pogosto se hemoroidi pojavijo med ali takoj po porodu. Vzrok je lahko tudi napenjanje pri kašljanju, pihanju ali dvigovanju težkih bremen. Pogosti simptomi pri hemoroidih so krvavljene iz zadnjika med in po odvajanju, srbenje in draženje, pri zdrknjenih hemoroidih pa se pogosto tudi izloča sluzast izcedek iz zadnjika. Za preprečevanje nastanka hemoroidov in lajšanje simptomov je priporočena redna telesna vadba, predvsem za abdominalni predel, zadostno pitje tekočine (najbolje vode), izogibanje alkoholu in stresu. Pomembna je tudi pravilna izbira hrane (zadostna količina vlaknin, sveže sadje in zelenjava,…) in njeno temeljito prežvekovanje.

Pomagamo si lahko tudi z raznimi mazili, ki vsebujejo ognjič, divji kostanj, vitamina A in E ter lubrikante.