Herpes simplex

Herpes simplex je virusno obolenje, ki ga povzročata virusa herpes simplex virus 1 (HSV-1) in herpes simplex virus 2 (HSV-2). Virus herpesa se lahko pojavi na različnih mestih na telesu. Najbolj pogost je oralni herpes, ki se pojavlja na ustnici, ustih ali obrazu, ki ga povzroča HSV-1. HSV-1 je vzrok tudi za spremembe na koži drugje po telesu, na očeh ali celo možganih. HSV-1 se prenaša kapljično.

Druga najpogostejša oblika herpesa je genitalni herpes. To obliko okužbe povzroča HSV-2 in se prenaša s spolnimi odnosi. Proti herpesu ni zdravila, ko se enkrat z njim okužimo ga v svojem telesu nosimo celo življenje.

Pogosto se tudi zgodi, da ljudje, ki imajo virus v sebi po nekaj letih postanejo asimptomatični, kar pomeni, da še vedno nosijo virus v sebi in ga lahko prenašajo tudi na druge osebe, vendar pri njih ne pride več do izbruha bolezni, ki se kaže kot pojav mehurčkov na koži ali ustnici.

Virus herpesa se najpogosteje prenaša, iz ene osebe na drugo, z neposrednim stikom in prenosom okužene telesne tekočine oz. izločka na zdravo sluznico ali kožo. Iz mesta okužbe se virus prenaša s krvjo in po linfi v druge organe in dele telesa. Ker se virus nahaja tudi v živčnih celicah, je skrit pred protitelesi imunskega sistema. Okužba se ponavadi začne z nadležnim srbenjem in pekočim občutkom. Po nekaj urah se pojavijo značilni mehurčki, ki so napolnjeni s tekočino. Po nekaj dneh se pojavi krasta, ki se lušči in na koncu odpade. Vse stopnje ponavadi izvenijo v dobrem tednu.

Pri nas je z virusom najverjetneje okuženih tudi do 50% ljudi. Izbruhe virusa lahko sprižijo: stres, oslabljen imunski sistem, bolezen, menstruacija, operacije ter tudi ponovna okužba z virusom.

Okužbo z virusom težko preprečimo, predvsem moramo skrbeti za čistočo površin, rok in tudi ustne votline, saj virus brez gostitelja hitro propade. Toplota, mila, razkužila in drugi preparati učinkovito uničujejo viruse tipa HSV. Na splošno pa velja, da uživamo čim več sadja, zelenjave, vitaminov in se izogibamo alkoholu, cigaretnemu dimu ter prekomernim količinam kave, ki lahko prav tako povzroči izbruh virusa. Za jačanje imunskega sistem in hitrejšemu zdravljenju pomaga tudi Ameriški slamnik oz. Škrlatna ehinaceja.

Herpes se pogosto zdravi z antivirotiki, ki pa niso zelo učinkoviti. Predvsem je pomembno, da, če vam zdravnik že predpiše antivirotik (najpogosteje aciclovir), da ga uporabite takoj, ko začutite srbenje, saj v nasprotnem primeru le-ta nima željenega učinka.

Za zdravljenje se pogosteje priporočajo različna mazila, ki sušijo mehurčke herpesa in preprečujejo njegovo širjenje, hkrati pa delujejo tudi protivnetno. Taka mazila vsebujejo izvlečke ognjiča, arnike in šentjanževke. Pogosto v teh mazilih prisoten tudi etanol, ki tudi razkužuje površino kjer so mehurčki in na ta način omejuje širjenje in prenos okužbe.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …