Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Islandski lišaj
Lat: Cetraria islandica
Ang: Iceland moss

Pripravki se v ljudski medicini uporabljajo za zdravljenje slabokrvnosti, pri želodčnih in črevesnih boleznih, bolezni dihal ter za celjenje ran.

Druga imena: Slovenska ljudska imena so bohinjski mah, gorjanski mah, gorski mah, gorski lišaj, grenivc, grenki mah, islandski mah, planinski mah, pljučnik, pljučni mah,…

Še nekaj imen v tujih jezikih: Islaendisch Moos (Ger), Islandslav (Swe), Lichen d’Islande (Fr), Liquén de Islandia (Sp), Lichene islandico (It) in Fjallagras (Icleandic).

Zgodovina:

Zdravilne učinke islandskega lišaja so poznali že prvotni prebivalci Islandije, ki so ga večinoma uporabljali za lajšanje trdovratnega kašlja. Danski lekarnar Borrichius je leta 1673 prvi opisal nekatere zdravilne učinke islandskega lišaja.

Splošni opis:

Islandski lišaj spada med steljčnice iz družine parmelijevk. Zraste do 12 cm visoko. Požene do 10 cm dolge, kožnato mehke, razvejane in nakodrane steljke, ki ob pomanjkanju vode otrdijo. Steljke se razvejajo na več ukrivljenih in nazobčanih krpic, ki so po zgornji strani zelenkaste, sivo olivne, rjavkasto zelene ali zelenkasto sive barve, na spodnji strani pa so belo lisaste. Odmrle rastline navadno postanejo temno rjave barve.

Raste v visoko ležečih gozdovih, najpogosteje pa nad gozdno mejo. Najbolje raste na zakisani podlagi, zaradi česar izjemno dobro uspeva na magmatskih pobočjih zahodne in severne Islandije, od koder ima tudi ime.

Velika nahajališča islandskega lišaja so še v severnem Walesu, severni Angliji, Škotski in jugozahodni Irski. Najdemo ga tudi v Severni Ameriki od Aljaske do Nove Fundlandije. Največja najdišča islandskega lišaja v Sloveniji so na Pohorju in grebenu Karavank. Steljko lahko nabiramo celo leto.

Sestavine in učinkovine:

Islandski lišaj vsebuje približno 50 % ogljikovih hidratov oz. polisaharidov (predvsem lihenin in izolihenin), ki z vodo tvorijo sluzi. Lihenin je po zgradbi podoben celulozi in je topen v vroči vodi. Izolihenin pa je podoben škrobu in je topen že v hladni vodi. Te sluzi delujejo prav tako zdravilno. Vsebuje tudi 2-3 % grenčin oz. lišajnih kislin, kot so cetrarna in protocetrarna kislina. Grenčine naj bi pospešile razmnoževanje rdečih in belih krvničk v pravem sorazmerju. Posledično je zelo učinkovito sredstvo za zdravljenje slabokrvnosti. Vsebuje še nekatere alifatske lišajne kisline, kot sta protolihesterinska in usninska kislina. Kisline delujejo antibiotično. Poleg naštetega islandski lišaj vsebuje tudi veliko vitamina B12, železo in veliko joda. Islandski lišaj vsebuje največ joda od vseh kopenskih rastlin.

Delovanje in uporaba:

Islandski lišaj se je v tradicionalni medicini uporabljal za zdravljenje bolezni dihal. Tudi danes so pripravki islandskega lišaja znani kot zelo učinkoviti pri zdravljenju bolezni dihal. Glavni učinek imajo sluzi, ki prekrijejo sluznico zgornjih dihal (emoliens) in pomirijo suh in dražeč kašelj (antitusik) ter lajša bronhialni katar (vnetje nekaterih delov sluznice). Zaradi cetrarina (spada med grenčine) pripravki tudi lajšajo želodčne bolezni in črevesne težave (drisko in zaprtje). Istočasno tudi spodbuja delovanje žolčnika in jeter (stomahik). Pripravki preprečujejo slabost in bruhanje (antiemetik), zato pomaga tudi pri napadih migrene. Grenčine tudi vrnejo tek in krepijo telo, zato pomaga pri podhranjenosti in izčrpanosti (po prestanih hudih boleznih ali operacijah). Lišajne kisline imajo antibiotični učinek, kar pomaga hitreje celiti rane ter akne in ture na koži. Že v ljudski medicini je islandski lišaj bil znan po tem, da spodbuja izločanje mleka (galaktogog).

Nasvet:

Dve žlički (2,5 g) posušene droge namočite v vročo vodo in po 10 minutah precedite. Tako pripravljen čaj je grenkega okusa, zato ga je bolje osladiti. Če želite napitek samo s sluzmi, potem takoj po prelitju z vročo vodo izlužene grenčine zavrzite ter dolijete svežo vročo vodo.

Zanimivost: Področje, koder raste obilo islandskega lišaja velja, da je v tem okolju zrak zelo čist. Zaradi velike vsebnosti ogljikovih hidratov oz. škroba, so v preteklosti iz lišaja pripravili moko, ki so jo dodajali v kruh in tudi gostili juhe. Je tudi pomemben vir hrane za severne jelene, ki so najpomembnejše domače živali Laponcev in ljudstev severne Sibirije.

Opozorilo:

Preveliki odmerki ter predolga uporaba islandskega lišaja povzročijo razdraženost želodca in črevesja ter motnje v delovanju jeter.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …