Kaj se zgodi, če pojeste preveč oreščkov?

Res je, oreščki vsebujejo maščobe. A so zdravi. Celo pri izgubi odvečnih kilogramov so v pomoč. Vse, dokler ste zmerni. Kaj pa se zgodi, če jih pojeste preveč?

Lahko se pojavijo težave s povišanim krvnim tlakom

Veliko oreščkov je soljenih. Ker jih, tako kot ostale jedi, sol naredi okusnejše. Sol pa je, zdaj že vemo, velikokrat krivec za povišan krvni tlak. Če poleg oreščkov zaužijete še kaj iz pločevinke, sir, mesnine, celo v kruhu je nekaj soli, to pomeni, da ste že prekoračili priporočeno količino soli. In to verjetno počnete vsak dan.

Nasvet: vedno kupujte nesoljene oreščke. Če pa ne marate okusa, bodite kreativni. Prepražite jih v ponvi in začinite s svojimi najljubšimi začimbami in zelišči.

Pridobite na maščobni masi

Številne raziskave so pokazale, da se pri tistih, ki redno uživajo oreščke, zmanjša verjetnost za nastanek diabetesa, pa tudi pri hujšanju pomagajo. Toda le, če je količina, ki jo pojeste, zmerna. Če si jih boste privoščili preveč, pa se bo hitro pokazal ravno nasproten učinek – težo boste pridobili. Oreščki kljub vsemu vsebujejo veliko kalorij. Za primer: 30 gramov mandljev vsebuje približno 119 gramov maščob oziroma 163 kalorij, medtem ko vsebuje 30 gramov kuhanega rjavega riža približno 31 kalorij.

Zato si zapomnite za vselej, če je živilo zdravo, še ne pomeni, da ga lahko jeste v neomejenih količinah.

Pojavijo se prebavne težave

Oreščki vsebujejo veliko vlaknin, ki v našem telesu izpolnjujejo pomembne naloge in skrbijo za naše zdravje – uspešno preprečujejo pojav črevesnega raka, vnetja, skrbijo za zdravo prebavo … Vendar lahko prevelike količine povzročijo napenjanje in celo drisko.
Kako se temu izognete? Držite se priporočenih količin. Strokovnjaki z The National Institutes of Health priporočajo od 20 do 35 gramov vlaknin na dan. Večina oreščkov vsebuje približno 3 grame vlaknin/30 gramov.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …