Kamilica, Prava (Matricaria chamomilla)

Prava kamilica
Lat: Matricaria chamomilla ali matricaria recutita
Ang: German chamomile

Pripravke iz kamilice so poznali že stari Grki. Uporabljali so jo v pripravkih za lajšanje nespečnosti, želodčnih težav, astme, bronhitisa. Zelo znano je tudi, da kamilca blagodejno vpliva pri celjenju ran in preprečuje okužbe.

Druga imena: maternik, maternjak, gamilica, gomoljica, hermanek, kamenika, mrvca, rumenek, vonjavka,…

Zgodovina:

Kamilico so poznali in cenili že stari Grki. Germani so jo celo posvečali bogu Baldur (bog svetlobe, lepote, sreče in ljubezni). Kamilica, nabrana na šentjanževo, ki je tudi praznik boga Baldur, naj bi imela posebno moč. V Srednjem veku so tudi verjeli, da ima kamilica čudežne lastnosti, s katerimi je moč prepoznati čarovnice. Čarovnice so prepoznali tako, da so pod strop obesili šopke kamilic in če so šopki zanihali takrat ko je v sobo stopila ženska, so jo proglasili za čarovnico.

Splošni opis:

Kamilica izvira iz jugovzhodne Evrope in severne Azije. Raste na vlažnih travnikih, ob poteh in med poljščinam. Nabiranje kamilice je priporočljivo le ob suhem in sončnem vremenu od maja do avgusta, saj takrat vsebuje največ eteričnega olja. Uporabni deli rastline so predvsem cvetni koški, za pripravo kopeli pa tudi cvetni popki, nežni listki ter zgornji mehki deli stebla. Uporabni so sveži ali posušeni cvetovi. Sušimo jih v senci, shranjujemo pa na suhem mestu, saj zelo rade vsrkajo vlago in nato splesnijo.

V zdravilstvu se uporabljata dve vrsti, rimska (Chamomilla nobile) in nemška kamilica (Chamomilla recutita), ki pa imata primerljive lastnosti in uporabnost.

Nemško kamilico so včasih imenovali »matricaria«, saj so z njo v preteklosti zdravili ženske težave. Od tod tudi ime maternjak ali maternik. Eterično olje nemške kamilice je temno modre barve (hamazulen povroči modro obarvanje olja) in ima težek in zatohel vonj. Eterično olje rimske kamilice pa je rumene barve in ima zelo sladkast in intenziven vonj.

Sestavine in učinkovine:

Kamilično olje je glavna in osnovna zdravilna snov kamilice. Najpomembnejša učinkovina v eteričnem olju kamilice je alfa-bisabolol, ki ima protivnetne lastnosti, blaži krče gladkih mišic ter zdravi razjede, povzročene z zdravili ali s stresom. Vsebuje pa tudi grenčine z matricinom in hamazulenom, ki prav tako učinkujeta protivnetno. Eterično olje vsebuje tudi flavonoide (apigenin – protivnetno delovanje in blaži krče gladkih mišic), kumarin (uničuje bakterije in zavira strjevanje krvi), glikozide, alkaloide in valerijansko kislino.

Delovanje in uporaba:

Kamilica se pogosto uporablja v pripravkih za lajšanje nespečnosti ter za pomiritev prebavil (sprošča vetrove in blaži krče). Je naravni antibiotik in pomirja razdražen želodec pri slabosti ter lajša črevesne težave (npr. driska). Čaj kamilice se lahko uporablja tudi za grgranje pri vnetju ustne sluznice (5 ali 6 krat na dan) in za ublažitev bolečine pri zobobolu (nekaj časa zadržujete čaj v ustih). Vdihovanje par čaja kamilice pomaga pri nahodu, senenemu nahodu, astmi, bronhitisu ter vnetju obnosnih votlin ter gornjih dihalnih poti. Pripravki kamilice so primerni za izpiranje ran in opeklin, kajti pospešuje celjenje ran, razstruplja bakterijske strupe (toksine), skrči prizadete tkivne površine ter hkrati razkuži rane. Zdravi tudi kožne težave (akne), ognojke in obnohtnice. Kamilično mazilo je priporočljivo uporabiti pri žuželčjih pikih ali ugrizih, manjših ranah, izpuščajih ter srbenju okrog zadnjične odprtine (anus) in vulve. Prav tako pomaga pri oteklinah, hemeroidih in blaži vnetje dojk. Čaj kamilice blaži tudi menstrualne krče.

Opravljenih je veliko raziskav na živalih, s katerimi so potrdili, da uničuje bakterije, glivice in viruse in s tem blaži vnetja in krče, zdravi razjede in zniža previsoko količino sečnine v krvi (predvsem eterično olje).

Izkazalo se je tudi, da ima kamilica pozitivne učinke pri sladkorni bolezni (predvsem pri sladkorni bolezni tipa 2), kajti zniža krvni sladkor. V večjih odmerkih znižuje krvni tlak, upočasni dihanje in delovanje srca.

Deluje tudi protialergijsko. Študije in vitro, ki so še sicer v zgodnjih fazah, kažejo tudi na delovanje proti raku.

Nasvet:

Kamilična kopel pomirja in odpravlja krče ter bolečine povezane z njimi. Kopel pripravite tako, da 1 kg kamilic zavremo v 5 L vode. Prevretek kamilice hladite 10 min in precejen prevretek dolijete kopeli.

Kamilica je zelo pogosto uporabljena v kozmetični industriji, kot dodatek k šamponom za lase. Poparek kamilic (poparek 60 g listov in cvetov v 0,5 L vode) namreč posvetli lase in jim da poseben lesk.

Zanimivost: Nekoč so kamilico uporabljali kot nadomestek za tobak. Cvetove in liste kamilice lahko uporabimo za rumeno barvanje.

Opozorila:

V običajnih odmerkih kamilica ni strupena, vendar pri preobčutljivih posameznikih lahko povzroči alergijske reakcije. Redko lahko večje količine kamilice povzročijo slabost in bruhanje, še redkeje pa pride do pojava izpuščajev. Ker kamilica vsebuje kumarin, je potrebna previdnost pri jemanju zdravil za redčenje krvi. Uporaba kamiličnega eteričnega olja ni priporočljiva za nosečnice, kajti spodbuja krčenje maternice. Čezmerno pitje čaja med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljivo. Poparek kamilice naj se ne uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice ali vnetij v bližini oči, ker lahko dražilno učinkuje zaradi nekaterih vsebujočih snovi. Vsakodnevno dolgotrajno pitje kamiličnega čaja povzroča nevrozo.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …