Kamilica, Prava (Matricaria chamomilla)

Velika kopriva
Lat: Urtica dioica
Ang: Stinging nettle (common nettle)

Kopriva je dobro poznana že iz mitologije in ji pripisujejo blagodejne učinke pri slabokrvnosti saj deluje deluje čistilno in razstrupljevalno. Pomaga tudi pri raznih težavah s kožo ter zaustavlja krvavitve na površini kože.

Splošni opis:

V starogermanski mitologiji je bila kopriva simbol boga strele, ki hkrati blagoslavlja in žge. V ljudskem izročilu ima kopriva do današnjih dni še vedno določen pomen. V mnogih alpskih krajih v kmečkih hišah vržejo v kuhinjsko ognjišče nekaj kopriv, kadar se bliža neurje, »da ne bi treščilo v hišo«. Zanimivo je tudi dejstvo, da so v nekdanjih časih pivovarji ob bližajočem se neurju položili velik šop kopriv na kadi za varjenje, s čimer so hoteli preprečiti, da se ne bi pivo med neurjem skisalo.

Zelene dele koprive lahko uporabimo za pridobivanje svežega soka in za čaj (posušeni zeleni deli). Kopriva srka iz zemlje železo, vitamina A in C ter druge rudninske snovi, zato so njeni nadzemni deli imenitno krepčilo pri slabokrvnosti.

Poparek nadzemnih delov koprive spodbuja krvni obtok in spodbuja izločanje mleka pri doječih materah. Spodbuja tudi izločanje seča (diuretik), deluje čistilno in razstrupljevalno, zato zelo pomaga pri putiki in žolčnih kamnih. Pomaga pri raznih težavah s kožo ter zaustavlja krvavitve na površini kože (adstringens – zoži površinske krvne žilice). Pitje svežega soka koprive pomaga znižati telesno težo. Poleg tega ji pripisujejo protialergijsko delovanje (lajša senen nahod) ter pomaga pri astmi. Vroči obkladek namočen v tinkturo koprive blaži bolečine v sklepih in kosteh pri artritisu, protinu in izvinu ter pri vnetjih kit in išiasu. Izpiranje ran na koži s poparkom koprive priporočajo pri opeklinah in žuželčjih pikih. Vdihovanje ali njuhanje prahu iz zdrobljenih posušenih listov zaustavlja krvavenje iz nosu. Spiranje las s prevretkom korenin koprive pomaga proti prhljaju in izpadanju las ter za krepitev in negovanje lasišča. Rastlinski hormoni koprivnih korenin ugodno vplivajo tudi na začetno stanje povečane prostate tako, da se zmanjša koncentracija globulina, ki veže nase spolne hormone. Mazila z dodatkom ekstraktov koprive pomaga pri hemeroidih.

Pred kratkim so znanstveno dokazali še en pomemben zdravilni učinek koprive. Koprivni izvlečki lahko znižajo količino sladkorja v krvi, saj encim sekretin ugodno vpliva na trebušno slinavko.

Nasvet:

Ker vsebuje veliko vitamina A in C, raznih mineralov in encim sekretin (ugodno vpliva na razmnoževanje rdečih krvničk) je kopriva posebno primerna za tako imenovane pomladne kure, bodisi v obliki sveže stisnjenega soka (potrebno ga je zaužiti takoj po stiskanju) ali solate. S tem hitro odpravimo pomladno utrujenost.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …