Nepozebnik ali Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Nepozebnik ali Hamamelis
Lat: Hamamelis virginiana
Ang: Witch-hazel ali hamamelis

Pripravki iz nepozabnika se uporabljajo za hitro celjenje ran in vnetij. Zoži površinske žilice in preprečuje krvavitve ter pordečitev kože, zato je pogost dodatek tudi vodicam za po britju.

Druga imena: Hamamelis, virginski krempelj, čudežna leska, čarodejni oreh, čarobni orešek.

Zgodovina:

Virginijski nepozebnik je ena od tradicionalnih zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. Prevretek skorje so uporabljali predvsem za zdravljenje vnetij, zlasti očesnih ter za oskrbo ran, bolečin v hrbtu, izpuščajev in tumorjev. Z listi in s skorjo nepozebnika so si pripravljali tudi razne obloge, s katerimi so zdravili hemoroide, rane, čire in žuželčje pike. S čajem so si pomagali tudi pri prehladu, diareji in pri vnetju črevesja. Rastlino so uporabljali tudi v primeru močnih menstruacij, vaginitisu in živčnosti. V 18. stoletju so ga priseljenci cenili predvsem zaradi adstrigentnega delovanja (krči tkivo), uporaba nepozebnika pa se je tako razširila tudi po vsej Evropi.

Danes poznamo veliko vrst nepozebnika. Najbolj zaželene so zgodaj cvetoče vrste, med katere uvrščamo tudi križanca »Jelena«, ki so jo vzgojili v arboretumu Kalmthout (Belgija). Njegov tedanji lastnik Robert de Belder je to vrsto poimenoval po svoji ženi, naši rojakinji Jeleni Kovačič. Ena izmed najbolj rdeče obarvanih in poznih vrst pa je »Diane«, ki so jo prav tako vzgojili v istem arboretumu in nosi ime Jelenine hčerke Diane.

Splošni opis:

Grmi, nepozebniki (Hamamelis), se med seboj razlikujejo po načinu rasti, času cvetenja ter po barvi cvetov. Spadajo v družino nepozebnikovke (Hamamelidaceae). Nekateri grmi so bolj razvejani, drugi bolj pokončni. Cvetovi so lahko bledo rumeni ali žvepleno rumeni, vinsko rdeči ali bakreno oranžni. Sestavljeni so iz štirih zakrivljenih, jermenastih venčnih listov, ki so podobni krempljem. Ti se pri temperaturi pod lediščem zvijejo, nad temperaturo 0°C pa se ponovno razprejo. So severnoameriškega ali vzhodnoazijskega porekla. Osnovne vrste nepozebnikov so japonski (H. japonica), dlakavolistni (H. mollis) in virginski (H. virginiana). Virginski nepozebnik, ki izvira iz vzhodnega dela Severne Amerike, cveti v jeseni od oktobra do novembra, ko mu listje že odpade. Cvetovi, odporni na mraz, so živo rumene barve. Virginski nepozebnik raste počasi do 6 m visoko. Za dobro rast potrebuje sončno ali polsenčno rastišče ter rodovitna, dobro odcedna tla bogata s humusom. Med vsemi vrstami ima virginski nepozebnik največ zdravilnih učin.

Sestavine in učinkovine:

Listi virginske nepozebnika vsebujejo 3-10 % čreslovin (delujejo adstrigentno oz. krči tkivo), ki so zmes hidrolizirajočih čreslovin (galotanin, galna kislina) in kondenziranih čreslovin (katehinske čreslovine). Vsebuje tudi do 0,5 % eteričnega olja, flavonoide (epikatehin galat) ter fenolne kisline (kina kislina in kavna kislina). Glavno delovanje flavonoidov in fenolnih kislin je antioksidativno delovanje (pretvarjajo proste radikale v neškodljive zvrsti).

Delovanje in uporaba:

Znanih je več vrst nepozebnika, med katerimi ima virginski nepozebnik največ zdravilnih učinkov. Zaradi velike vsebnosti čreslovin pripravki nepozebnika delujejo adstrigentno, kar pomeni, da koagulira vrhnje sloje kože ali sluznic in tako se tkivo krči ter s tem ustavi manjše krvavitve. Deluje tudi blago antiseptično (prepreči ali zaustavi rast in aktivnost mikroorganizmov), protivnetno in notranje kot antioksidant (pretvori proste radikale v nevtralne in neškodljive zvrsti).

Uporabni del te rastline so skorja, mladi poganjki in listi. Pripravki iz skorje se lahko uporabljajo tako notranje kot zunanje. Notranje se predvsem uporablja za lajšanje driske, vnetega črevesja, hemoroidov (pomaga tudi poparek listov nepozebnika), prekomernega izcedka iz nožnice, prekomerne menstruacije in v primeru notranjih krvavitev.

Zunanje pa se predvsem uporablja za spiranje ran in manjših vnetnih ran na koži, ekcemov ter za lajšanje žuželčjih pikov. Pripravki nepozebnika tudi zmanjšajo krčne žile, saj krepi stene ven hkrati pa preprečuje njihovo pokanje. Poparek listov lahko uporabimo za lajšanje vnetij v ustni votlini in žrelu, za spiranje vnete očesne veznice, za razširjene žile na nogah ter za zaustavljanje krvavitev iz nosu. Semena nepozebnika vsebujejo tudi olje, ki pa je užitno. Lajšajo pa predvsem akne. Z raziskavami v letu 2002 so tudi dokazali, da pripravki nepozebnika zmanjšajo pordečitev kože (nastane zaradi razširjenih krvnih žil) [ref] in učinkujejo na glivice.

Virginski nepozebnik je pogosto sestavina izdelkov primernih za nego zelo občutljive, tanke in celo kuperozne kože (tanke, rdeče modre žilice ki so vidne na koži). Je eden izmed najboljših antioksidantov in sredstev proti staranju in je še posebno primeren za zrelo in poškodovano kožo. Spodbuja tudi celjenje razpokane in poškodovane kože. Načeloma je primeren za vse tipe kože, še posebno pa je priporočljiva uporaba pri mastni koži, saj oža pore, blaži pordelost in jo pomirja. Deluje regenerativno, hkrati pa lajša probleme pri luskavici, atopijskemu dermatitisu (kronično srbeče vnetje zgornjih plasti kože) in ekcemih.

[Ref]: B.J. Hughes-Formella, A. Filbry, J. Gassmueller, F. Rippke; Anti-Inflammatory Efficacy of Topical Preparations with 10% Hamamelis Distillate in a UV Erythema Test; Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, 2002,15,125-132 (DOI: 10.1159/000049400)

Zanimivosti: Danes je v nekaterih wellness centrih vse bolj priljubljena uporaba prevretka nepozebnika na način, ki so ga uporabljali Indijanci. S polivanjem po vročih kamnih pripravijo parno kopel, ki zmanjša napetost in skelenje v mišicah po večjih naporih.

Opozorila:

Odsvetujemo uporabo pripravkov nepozebnika doječim materam in med nosečnostjonaporih.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …