Ognjič, Vrtni (Calendula officinalis)

Vrtni ognjič
Lat: Calendula officinalis
Ang: Pot marigold

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek. Poleg mnogih lastnosti pripravki iz ognjiča pomagajo pri celjenju manjših ran in odrgnin na koži, manjšajo otekline, blažijo opekline, krčne žile, akne ter različne izpuščaje.

Druga imena: babji prstanec, ringelca, kalendula, meseček, neven, ognjec, vremenar, solnčnica,…

Zgodovina:

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek. Med ameriško državljansko vojno so ga uporabljali na bojišču, kjer so z njim zdravili tudi večje odprte rane. Med zdravilci še danes velja za ”nadnaravno” rastlino, ki ima neverjetne zdravilne učinke.

Splošni opis:

Ognjič spada v družino nebinovk. Je enoletnica in cveti od zgodnjega poletja do pozne jeseni. Zaradi dolgega obdobja cvetenja in prepričanja, da zacveti vsak prvi dan v mesecu, je dobil ime iz latinske besede calendus, prvi dan v mesecu. Cvetovi so izrazito rumene do oranžne barve z značilnim ostrim vonjem. Barva cvetov je predvsem odvisna od barvil kot npr. ksantofil in karotenoidi. Uporabno je predvsem sveže ali posušeno cvetje, pa tudi sveži listi. Cvetje se nabira od junija do oktobra, predvsem ob nekajdnevnem sončnem vremenu, ker ima takrat največ zdravilnih učinkovin.

Sestavine in učinkovine:

Najpomembnejše zdravilne sestavine ognjiča so predvsem flavonoidi, eterično olje in triterpeni (predvsem pentaciklični alkoholi, saponinski glikozidi in steroli). Flavonoidi prispevajo k protivnetnem učinku, eterično olje pa ima predvsem protikrčni učinek. Terpenoidi eteričnega olja uničujejo bakterije, viruse, nekatere glivice ter celo trihomonas, enocelični zajedalec črevesja, ženske nožnice in moških mokril. Triterpeni delujejo protivirusno in so imunostimulativni, kar pomeni da zveča odpornost proti okužbam. Saponinski glikozidi delujejo protitumorno in znižujejo količino lipidov v krvi.

Delovanje in uporaba:

Ognjič ima podoben učinek kot arnika. Ne draži kože in je zato uporaben predvsem za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k alergijam. Pripravki ognjiča delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Vroči obkladki, namočeni v poparek cvetov ognjiča in pa kreme z ognjičem pomagajo pri celjenju manjših ran in odrgnin na koži (zaustavlja krvavitve), manjša otekline, blaži opekline, krčne žile, akne ter različne izpuščaje, hkrati pa vidno polepša in pomladi kožo. Ognjič se lahko uporablja tudi za vneto, razpokano, občutljivo in pordelo kožo. Eterično olje ognjiča je učinkovito protiglivično sredstvo in pomaga pri različnih glivičnih okužbah, npr. Tinea (rdeči izpuščaji na koži), atletsko stopalo (glivična okužba stopal), vaginalni oprh… Čaj in tinktura ognjiča miri krče in vnetje želodca, požiralnika, črevesja, žolčevoda, sečnega mehurja in ledvic. Tinktura (20 %) se lahko uporablja za zdravljenje gnojnega ušesnega vnetja. Blaži tudi menstrualne bolečine, sproži izostalo menstruacijo in blaži težave, ki spremljajo menopavzo.

Deluje tudi kot diuretik (poveča izločanje vode iz telesa) in diaforetik (poveča znojenje). Ustna voda iz poparka ognjiča služi za zdravljenje razjed v ustih in bolezni dlesni. Uparjeno olje ognjiča (nadomestek eteričnega olja, pridobljeno s hladnim uparjanjem) pomaga pri ozeblinah, hemeroidih in pri vnetju zadnjika in danke.

Raziskave na živalih potrjujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko delovanje. Zmes ognjičevega izvlečka in alantoina (spodbuja delitev celic in s tem pospeši regeneracijo prizadete kože) je na kirurško povzročenih ranah mnogo boljše kot alantoin, kajti spodbuja fiziološko obnovo kožne površine. Učinek pojasnjujejo z obilnejšo presnovo različnih beljakovin, pomembno za celilni proces. Laboratorijsko je tudi ugotovljeno, da ognjič zveča maternično napetost. Blagodejne lastnosti ognjiča v veliki meri uporabljajo tudi v kozmetični industriji, posebno v naravni kozmetiki, kjer je glavna sestavina krem proti staranju. Njegove sestavine varujejo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov ter hkrati neguje izsušeno, pordelo, občutljivo, aknasto in poškodovano kožo.

Nasveti:

V kuhinji se lahko uporabi mlade listke, ki se jih doda pomladanskim solatam, posušene ali sveže venčne liste pa se lahko doda juham, rižotam in sladicam. Kakšnega posebnega okusa jedi sicer ne dobijo, ampak pridobijo pa lepo rumeno barvo. Ognjič je tudi uporaben v vrtu, saj nima škodljivcev, hkrati pa škodljivce odganja od drugih rastlin.

Zanimivost: Ognjič štejejo za napovedovalca vremena. Če so njegovi cvetovi po 8. uri zjutraj še zaprti, bo ta dan deževalo.

Opozorila:

Ognjič vpliva na menstrualni ciklus in zveča maternično napetost. Triterpenoidne spojine škodujejo zarodkovim celicam in povzročijo splav. Notranja uporaba ognjiča ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …