Polžja slina oziroma njeni izvlečki

Ena izmed bolj zaželenih sestavin v zadnjem obdobju je polžja slina oziroma njeni izvlečki. Znano je, da imajo polži zmožnost samozdravljenja poškodb, saj njihova slina vsebuje obnovitveni material. Polži so se na svojevrsten način postavili po robu grobim kamnom in preostalim površinam, okužbam in UV-žarkom. Znanstveniki z univerze v Madridu so v dolgih letih raziskav odkrili, da ekstrakt njihove sline deluje tudi na človeško kožo, a pri tem so šli še dlje, našli so način, kako jo ljudem ponuditi v preprosti obliki kreme, iznašli so namreč aparat za pridobivanje polžje sline, ki polžem ne škoduje, saj po postopku normalno živijo naprej.

Po takšnih novitetah po navadi najprej posežejo svetovni zvezdniki, tudi če gre le za modno muho, a krema iz polžje sline ni to.

Znanstveniki trdijo, da so polži polni kolagena, antibiotikov, glikolne kisline, elastina in drugih snovi, ki obnavljajo in zdravijo kožo, njihova slina je bogata tudi s hialuronsko kislino in antioksidanti. Polžjerejci polžem vrsteHelix aspersa mullerv hrano dodajajo rdeči ginseng, ki dodatno odlično deluje na kožo. Kolagen je tista beljakovina vezivnega tkiva, ki skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože, zmanjševanje zalog kolagena vodi do vidnih gub, ki spremljajo staranje. Tudi elastin je beljakovina v veznem tkivu in omogoča koži, da se po raztezanju vrne v prvotno stanje. Hialuronska kislina je znana po elastoviskoznosti, zato jo najdemo tudi v navadnih kremah za obraz in telo, saj pomaga pri celjenju ran, opeklin, kožnih razjed, deluje tudi kot vlažilno sredstvo. Nanašanje kreme z izvlečkom polžje sline deluje regenerativno in spodbuja samostojno regeneracijo kože, poleg tega pa zdravi poškodovano tkivo. Polžja slina spodbuja oprijem in preživetje človeških keratinocitov in fibroblastov, kar omogoča zapiranje ran, zdravljenje s temi izločki pa poveča gibljivost in prenos celic.

Profesorica Maria del Carmen Iglesias de la Cruzz oddelka za fiziologijo na UAM in vodilna avtorica študije je dognala, da učinkovine tega izločka sodelujejo pri preureditvah celic, nastajanju novih struktur in oprijemljivosti med celicami. Polžjo slino v kozmetičnih izdelkih že dlje uporabljajo v Aziji in Južni Ameriki, vedno bolj razširjena je tudi v Evropi.

Bolj primitiven način uporabe je že dlje znan v Koreji in v nekaterih afriških državah za celjenje aken, odstranjevanje pigmentacije in brazgotin, kmetje v Čilu pa so povsem po naključju opazili, kako hitro se jim je zacelila in omehčala koža, ko so nabirali polže za potrebe kulinarike. Plazenje polžev po obrazih gladke kože željnih strank je denimo najnovejši lepotni postopek na Japonskem.

Vlažilna krema proizvajalca, ki jo ponujajo tudi naši TV shopi, je seveda dosti cenejša in za 17 € si jo lahko res privošči prav vsaka. Njena ključna sestavina je polžja slina, ki skrbi za obnavljanje kožnih celic. Ker v meni nenehno vre poslovna žilica, me ima, da bi poklicala proizvajalca in se dogovorila za posel. Marsikdo pa ne prebere katere in kakšne sestavine imajo te kreme za 17€.

Da moja koža vsekakor potrebuje tudi kravje mlezivo, tekočino, ki nastaja pred začetkom proizvajanja pravega mleka, sem opazila med listanjem neke ženske revije, ki pa mi je v svoji naslednji izdaji ponujala prav tako blagodejne učinke, vendar je bila krema obogatena s kristalastimi izvlečki iz semenske tekočine. Kako dosti lepše se sliši in bere od navadne sperme, kajne? Obe sta bili precej dostopni mojemu žepu, ne pa tudi mojemu okusu in želodcu.

Seveda me zanima, kaj o tem menijo tržni analitiki, ki imajo v poplavi neverjetnih ponudb kar dosti dela:
“Kozmetični trg je popolnoma zasičen, zato se morajo proizvajalci truditi, da izstopijo iz množice in se ločijo od konkurence. Z uporabo čudaških formul upajo, da bo katera od teh nenavadnih sestavin celo zares delovala.”

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …