Povišan krvni tlak (hipertenzija)

Povišan krvni tlak oziroma hipertenzija je pogosta bolezen, ki prizadane večinoma starejše ljudi. Zmerno povišan krvni tlak pogosto ne čutimo več let, vendar ima lahko to stanje katastrofalne posledice na naše zdravje. Zato ga pogosto imenujejo tihi ubijalec. Organi v telesu ves čas potrebujejo kisik, ki se po telesu do organov prenaša s krvjo. Srce potiska kri po arterijah in venah in s tem ustvarja tlak.

Ob merjenju krvnega tlaka izmerimo dve sili. Prva sila je tista, ki jo srce ustvari, ko se stisne in porine kri v žile, druga izmerjena sila je tista, ki nastane ko srce miruje med posameznimi utripi.

Tudi zmerno povišan krvni tlak ali hipertenzijo, prav tako kot povišane lipide v krvi, ne občutimo, ima pa lahko smrtonosne posledice. Za povišan krvni tlak se smatra, ko ta presega nivo 140/90. Velja napačno prepričanje, da so ljudje s povišanih tlakom napeti, živčni in hiperaktivni, a v resnici te lastnosti nimajo nobene povezave s povišanim krvnim tlakom. Lahko ste popolnoma umirjena oseba in imate kljub temu povišan tlak. Krvni tlak v mejah normale nam pomaga da zmanjšamo tveganje za preobremenitev žilnih sten in njihovo poškodbo. Posledično tako varujemo srce, ki zaradi viskega tlaka ni preobremenjeno in omogoča, da ves čas in v zadostnih količinah vsi organi dobijo s kisikom bogato kri.

Posledice dolgotrajno povišanega krvnega tlaka so lahko katastrofalne in sicer lahko vključujejo:

  • Srčno kap in odpoved srca
  • Možgansko kap
  • Odpoved ledvic
  • Mnoge druge bolezni srca

Vzrok povišanega krvnega tlaka pri viečini ljudi ni znan. Znani so pa dejavniki tveganja, od katerih so najpogostejši:

  • Prevelika telesna teža oz. debelost
  • Čezmerno uživanje alkohola
  • Nedejaven način življenja

Obstajajo tudi drugi dejavniki tveganja, kot so višja starost, spol, genetika, nagnjenost in rasa vendar nanje ne moremo vplivati. Pri nekaterih ljudeh nastane povišan krvni tlak zato, ker so občutljivi na uživanje večjih količin soli.

Mnogo lahko proti povišanemu krvnemu tlaku storimo tudi sami. Predvsem je pomembno, da jemo srcu prijazno hrano (zmanjšamo vnos maščob) in se izogibamo preveliki količini soli, smo redno telesno aktivni, vzdržujemo primerno telesno težo, se izogibamo stresu, ne pijemo alkohola ter čim prej prenehamo kaditi. Povišan krvni tlak se da skoraj vedno obvladovati tudi z tabletami, vendar ko si ga enkrat znižate to še ne pomeni, da nimate več visokega tlaka, vendar le, da ga imate pod nadzorom.

Nasvet: Uživanje oljke v kombinaciji čemaža, rmana in nekaterih drugih rastlin nam pomaga pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka in na splošno blagodejno vplivajo na ožilje.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …