Vzroki za srbenje

Praskanje je naravni refleks. V koži namreč obstajajo senzorična živčna vlakna, ki so občutljiva za srbenje. Odzovejo se na primer na hrapava oblačila, vročino ali mraz in pa tudi na vnetne snovi, ki so v koži ali pa prehajajo vanjo iz krvnega sistema. To se na primer zgodi pri alergijskih reakcijah na živila ali pri nevrodermitisu.

Vzroki za srbenje

 • Ali dovolj pijete? Če ne, lahko telo z napadi srbenja dejansko kliče po tekočini.
 • Drug vzrok je lahko psihična obremenitev. Tudi znanstveniki pritrjujejo starim prepričanjem, da je koža ogledalo duše. Če se simptomi v primeru stresa in jeze še poslabšajo, si pomagajte s sprostilnimi tehnikami.
 • Včasih trajno srbenje svari pred:
  • pomanjkanjem železa,
  • težavami z ledvicami,
  • jetri,
  • presnovo ali hormoni
  • ali pa kaže na stranske učinke zdravil.

Preventiva namesto praskanja

Hladna prha

Srbenje nima ničesar skupnega z nečistočo. Prav nasprotno! Pogosto prhanje ali kopanje z vročo vodo zelo poškoduje zaščitni kislinski plašč kože. Zato se raje prhajte z mlačno vodo, in to le nekaj minut. Za čiščenje kože so idealni izdelki, ki koži povrnejo vlažnost in maščobo.

Kožo po prhanju obrišite, jo namažite z losjonom, ki vsebuje ureo, toda nobenih nepotrebnih dodatnih snovi. Bolj občutljivi naj nosijo oblačila iz naravnih materialov namesto sintetike, ponoči pa bombažne rokavice. Za zmanjševanje stresa so smiselne sprostilne tehnike.

Nega krepi zaščito kože

Suha koža še okrepi srbenje. Zato jo je dobro ohladiti in namazati s kremo. Še bolje pa je, da vas namaže nekdo drug, še preden vas začne srbeti. Poleg domačih zdravil se zelo dobro obnesejo lekarniške vlažilne kreme z lokalnim anestetikom, hladilnim mentolom in nizkimi odmerki hidrokortizona.

Aloe vera ustavi srbenje

Gel iz puščavske rastline poskrbi za vlažnost in deluje zdravilno. Za hlajenje nadležnega srbenja uporabite hladen jogurt ali pa vlažne obkladke z ohlajenim črnim čajem.

Ne spreglejte!

Najbolj prodajano

Vaše zdravje si zasluži vso vašo pozornost.

Preverite izbor najbolje prodajanih izdelkov Sanabela s katerimi boste okrepili svoje zdravje in lepoto …